NL – Speculeren op exploratie vanuit de Lage Landen

Canada, Chile, Australia, China,… dat zijn maar enkele van de landen waar grondstof exploratie & ontginning een volwaardig deel is van de economie. Zodoende is er een schat aan informatie te vinden in deze locaties. Echter, in onze contreien… not so much. Hoe kan je als Europeaan op de hoogte blijven van het nieuws dat er echt toedoet in deze sector? En hoe begin je er aan?

Neem je verantwoordelijkheid en schuif het niet af op een ander


Knowledge is power 

Hoe meer je leest, hoe beter je jezelf een beeld kan vormen en hoe makkelijker je in paniek situaties ook kan teruggrijpen naar je eerdere gevormde overtuigingen. Het is makkelijk gezegd om zoveel mogelijk te lezen, het is moeilijker om de bagger van de echte feiten en correcte interpretaties te scheiden. Ook hier is het rooskleurig voorstellen van de feiten al lang ingeburgerd bij velen. Mijn advies; Investeer tijd in het vinden & aanboren van betrouwbare bronnen, veel tijd. Bouw waar mogelijk een relatie op met je bron, tracht steeds kritische vragen te stellen als je er hebt en lees gerust ook om de zoveel tijd de mening van ‘de andere kant’.

Niets zo erg als vast te komen zitten in je tunnelvisie

Strong opinions, weakly held

 In deze tijden van een overflow aan informatie is het dus belangrijk te juiste informatiekanalen te vinden. Deze die zowel onderbouwd zijn door ervaring alsook kritisch genoeg blijven om hun mening bijstellen ten gepaste tijden. Een korte waslijst van spelers; de commodity analisten met hun droge cijfers en grafieken, de nieuwsbriefschrijvers, de insiders, de geologen, de betaalde promotoren, de kleine garnalen, de grote vissen… de lijst is eindeloos. Elk met zijn mening, zijn vooruitzichten & inzichten. Later meer

Stel dat een goed nieuwsartikel het risico verlaagt (goede assays bv.), indien de aandelenprijs niet meebeweegt is het aandeel relatief ‘goedkoper’ geworden. Staar je dus niet blind op de prijs maar kijk naar de waarde.

Survival package 

Stap één, welke tools heb je absoluut nodig om zelfs nog maar te beginnen aan deze hachelijke ontdekkingstocht doorheen de ‘junior mining’ wereld:

  •  Bedrijfswebsite
    • Management: Wie zijn ze, wat is hun trackrecord en wat is hun incentive? Lees hier ook even verder over de belangrijke rol van het management
    • Projecten: Wat en waar? Hoeveel procent eigenaar zijn ze, wat heeft of zal het nog kosten (vele asset aankopen hebben een ingebouwd en gefaseerd betalingsplan)? (Vraag – Heeft het mgmt ervaring in deze specifieke locatie en commodities?) 
    • Aandelenstructuur: Uitstaande aandelen, warrants, options, grootste aandeelhouders 
    • Bedrijfspresentatie: Een eerste globaal overzicht van het bedrijf. Hou in je achterhoofd dat elke communicatie van een bedrijf zo positief mogelijk gebracht wordt.
    • Nieuws sectie:
      • Project updates
      • Financiering nieuws
  • Bedrijfsdocumenten
    • MD&A’s: Management Discussie & Analyse. Bondig document dat een breed overzicht status geeft. Meestal redelijk droge tekst maar waard zijn leestijd.
    • Financiële statements: Hoeveel verdient de CEO? Wat zijn de exploratiekosten? De marketing kosten? Wat is de cash positie? (Vraag- Hoeveel geld hebben ze bij een vorige financiering opgehaald? Met het huidige uitgave patroon, wanneer zouden ze terug naar de markt moeten voor meer geld?) 
    • NI 43-101 compliant document: “Standards of Disclosure for Mineral Projects” De Canadese autoriteiten hebben in hun queeste naar het creëren van een gelijk speelveld enkele verplichtingen opgelegd naar rapportering toe. Dit kunnen we enkel maar toejuichen. Andere landen hebben een alternatief opgezet (bv. JORC systeem in Australië). Onder deze guidelines vallen;
      • Nieuws artikelen
      • RE – Resource Estimate – Samenvatting van de actuele grondstoffen status. Hoeveel zit er onder de grond en hoe zeker zijn we er van. Dit wordt opgedeeld in verschillende classificaties. Later meer hierover
      • PEA – Preliminary economic assessment – Een eerste ruwe, niet bindende, economische studie over het project. De vele gebruikte assumpties maken van dit document een zeer tricky document (Vraag- Zijn de gebruikte commodity prijzen conservatief genoeg?). Later meer hierover
      •  PFS – Pre-Feasibility Study – Accuratere economische analyse Later meer hierover
      • FS – Feasibility Study – Een nog accuratere economische analyse. Vele banken en grote investeerders zullen pas naar het project kijken na deze fase. Zo goed als alle parameters zijn realistisch en conservatief (kuch kuch) ingeschat aan de hand van leverancier quotaties etc. Later meer hierover

Als je onderstaande rollercoaster niet meemaakt mag je zeker zijn dat je iets fout doet;

Financing

Exploratie vreet geld. Aangezien deze juniors geen cashflow genereren moet dit geld steeds weer van een aandelenuitgifte komen. Enkele aandachtspunten:

  • Grootte: Dekt de financiering de voorziene exploratie kosten. Indien het enkel is om het mgmt een jaar verder uit te betalen… In grootte orde is dit ruw gezegd best 1 of liefst 2Mil$ voor microcaps (grab samples, trenching, geen kantoorkosten) en 2-5Mil$ voor de meesten anderen (<200Mil marktwaarde )(ruwe rule of thumb). Kort gezegd: Het moet een impact hebben en niet enkel dienen om het licht aan te houden.
  • Participatie: Wie doet er mee aan het rondje geld inleggen? Vaak wordt er aangegeven (of kan je vragen) wie er meedoet. De insiders zelf? De huidige grote aandeelhouders? Nieuwsbriefschrijvers en hun volgers? Nieuwe strategische investeerders?
  • Prijs: Als je de hand uitsteekt voor geld moet je niet verbaasd zijn dat potentiële investeerders een korting vragen. Wees niet verbaasd dat een financiering 10-20% onder de koers plaats vindt. In de ideale situatie is het niet het bedrijf dat vragende partij is maar één (of meerdere) grote investeerder die een positie wilt innemen zonder de koers omhoog te jagen. Het kan dan dat de financiering aan een premium gebeurd. Een teken van vertrouwen dat niet genegeerd mag worden.
  • Warrants: Een warrant is een belofte om een aandeel te kunnen kopen tot een bepaalde datum aan een bepaalde prijs. Ruw gesteld is de tijdslimiet meestal binnen de 1 à 2 jaar, en aan 30-100% boven de huidige koers. De magie van een warrant: deze worden gratis verkregen bij sommige financieringen als snoepje voor de nieuwe investeerders. Indien het aandeel het goed doet heeft deze investeerder een extra hefboom om hiervan te profiteren. Dit heeft echter ook een keerzijde, de huidige aandeelhouders zien hun aandeel verder verwateren indien deze warrants worden omgezet in aandelen. Bovendien toont de ervaring dat velen hun aandelen verkopen op het moment dat ze de warrants uitoefenen om dit te bekostigen. Check dus altijd het aantal openstaande warrants, hun prijs en verlooptijd.

Networking 

Ken de andere spelers. Bel de CEO. Vindt andere gelijkgestemden waar je terecht kan met vragen, bemerking en ideeën. Weet dat het jouw geld en beslissing blijft wanneer je daadwerkelijk overgaat tot een aan- of verkoop. Neem je verantwoordelijkheid en schuif het niet af op een ander.

Make a plan

Een belangrijk punt waarvan het ontbreken pas problemen geeft wanneer het minder gaat… Dan is het vaak al te laat. Eerste punten zijn allocatie en diversificatie. Wat is totale portefeuille, hoeveel daarvan durf je op het spel zetten met speculatie en wees zeker dat dit 0% dient voor je huidige levensstijl in stand te houden. Nadat je deze beslissing hebt gemaakt, en ik raad aan dit rustig aan op te bouwen want je gevoel en  wat je dacht aan te kunnen soms verschilt over tijd.

Risk vs. Reward

Is de potentiele reward het risico waard? De vraag van één miljoen. Je kan een super bedrijf hebben gevonden, maar dat al aan een torenhoge prijs noteert… je hebt de boot duidelijk gemist. Maar weet dat er altijd wel een volgende boot zal passeren. Maak een lijstje voor elk van de huidige posities en bekijk welke return het zou kunnen geven moesten alle doelstellingen gehaald worden. Bekijk de huidige ‘downside’, hoeveel lager kan het gaan met de waarde AS IS en huidige cashpositie. Zet er de marktkapalisatie tegenover en vergelijk tussen je posities (é& eventuele nieuwe posities) welke de beste ratio risk:reward hebben.

Elke evoltie heeft een invloed op deze ratio. Stel dat een goed nieuwsartikel het risico verlaagt (goede assays bv.). indien de aandelenprijs niet meebeweegt is het aandeel relatief ‘goedkoper’ geworden. Staar je dus niet blind op de prijs maar kijk naar de waarde.

In volgende posts zal ik nog wat dieper gaan op bepaalde topics en heel wat andere en nieuwe zaken bespreken. Laat zeker een comment achter indien je graag een topic besproken wilt zien worden


Leave a Reply

Twitter11k
Follow by Email223